Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 mei 2007

Asperge anders

Edith heeft een digitale keuken waar ik graag mag rondneuzen. Ik ben er meermaals per week virtueel te vinden. Vandaag raakte ze een gevoelige snaar: zij maakte asperges klaar op de manier van Curtis Stone. Dat had ik vorig jaar ook al eens gedaan en dat was bijzonder lekker. Edith maakte de asperges op zijn Limburgs, moderne stijl. Ik deed het vorig jaar met risotto. Dat was lekker en ik had het sindsdien niet meer gemaakt. Ik had Ediths stukje nog niet uit of ik stond al bij de groentenspecialist. Zojuist hebben G. en ik de asperges met zijn tweeën soldaat gemaakt en ons afgevraagd waarom we dit niet eerder in de herhaling hebben gedaan. Dit gerecht is ultiem aspergegenot.

Asperges met risotto

Nodig voor twee personen:

- 1 bos asperges
- 140 g risottorijst (liefst carnaroli of vialone nano, eventueel arborio maar géén Lassie)
- 2 middelgrote uien
- 2 eieren, zo vers mogelijk
- enkele takjes bladpeterselie
- 100 g boter
- 1 dl goede witte wijn
- olie, zout, peper, azijn

Schil de asperges zorgvuldig en snijd er het onderste derde af. Was de schillen en de voetjes en doe ze in een pan. Giet hierover 1,5 liter kokend water, voeg wat zout toe en laat minstens een half uur op laag vuur trekken. Schep met een schuimspaan schillen en voetjes uit deze aspergebouillon over in een stoompan. Houd de bouillon tegen de kook aan.

Snijd de uien in kwarten en daarna in dunne kwart ringetjes en hak de peterselie. Doe olie en boter in een braadpan en fruit de uien op halfhoog vuur aan tot ze glazig zijn. Voeg de rijst toe en laat die even aanroosteren onder af en toe roeren. Ziet de rijst glazig, schenk dan de wijn in de pan en laat die helemaal door de rijst opnemen. Schep 2 soeplepels aspergebouillon in de pan, roer en laat de bouillon opnemen. Schep 1 nieuwe soeplepel aspergebouillon in de pan en laat ook deze opnemen. Ga hiermee door tot de risotto gaar is; dit duurt ca. 25 minuten. Stoom intussen de asperges 4 minuten met het water waarin de schillen en voetjes zitten. Laat olie en boter in een koekenpan heet worden en bak ze hierin op hoog vuur gedurende 4 à 5 minuten tot ze een kleurtje krijgen.

Breng intussen een steelpannetje water met wat azijn aan de kook. Breek 2 eieren in 2 kopjes, roer het kokende water tot er een draaikolk in staat en laat de eieren achter elkaar in het midden van de draaikolk glijden. Pocheer ze gedurende drie minuten. Draai het vuur onder de risotto uit, roer er een flinke klont boter door en vervolgens de peterselie. Voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Schep op voorverwarmde borden twee bergjes risotto, schik er de asperges naast, schep de gepocheerde eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze bovenop de risotto. Het binnenste van de eieren is nog vloeibaar en loopt in de risotto zodra de eieren worden aangesneden.

6 Comments:

 • At 8 mei 2007 om 21:55, Anonymous Aldo said…

  Klinkt voortreffelijk. Morgen eten wij risotto met asperges. Dank voor je recept!

   
 • At 9 mei 2007 om 09:32, Anonymous Chris said…

  Heerlijk! Nog een mooi stukje zalm erbij, licht gegaard zodat de binnenkant nog rauw is...
  Zo heb ik het van de week gegeten.

   
 • At 9 mei 2007 om 10:19, Anonymous edith said…

  klinkt ook lekker! ga ik zeker nog eens proberen...

   
 • At 9 mei 2007 om 13:21, Anonymous Silvia said…

  Nou had ik je reactie bij Edith al gelezen en ben ik echt verzot van risotto, dus ik ga vanavond aan de slag, dank voor het heerlijke recept!

   
 • At 16 mei 2007 om 11:41, Blogger Johan said…

  Afgelopen moederdag maar eens gemakt en heerlijk! Recept vertaald naar 4 personen en soms even hannessen om alles netjes klaar te krijgen, maar prima gelukt en groot succes. Bedankt voor het recept.

   
 • At 24 april 2011 om 22:09, Anonymous jonneke krans said…

  met het oog op risotto bewaar ik het kookvocht van asperges meestal, soms vries ik het voor dat doel in. sinds ik me die gewoonte heb aangewend laat ik de schillen voor wat ze zijn.

   

Een reactie posten

<< Home