Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 mei 2007

Aardbeien en krenten

We verdienen ook niet beter, denk ik wel eens.

Op het NRC-weblog van Janneke Vreugdenhil lees ik een polletje: 40% van de bezoekers vindt dat lekkere aardbeien per pond maximaal € 2,50 mogen kosten. Nog eens 39% vindt 3 euro de absolute grens.

Let wel, niet zo maar voor aardbeien, maar voor lekkere aardbeien. En dat zijn dan nog de antwoorden van mensen die bij Janneke op bezoek komen. Mensen dus van wie je mag aannemen dat ze een bovenmodale belangstelling hebben voor kwalitatief goed eten.

Maar nee hoor: tweevijftig. Ons ben zuunig.

Weten die mensen wel waar ze over praten? Weten die mensen wat de kostenfactor is van een echt lekkere aardbei? Weten die mensen wel hoe een echt lekkere aardbei smaakt en hoe ze hem kunnen herkennen?

Ik ga een antwoord geven dat verwaand klinkt: nee, nee, nee en nee. Althans, dat zal gelden voor de overgrote meerderheid. En het valt die mensen niet eens zo kwalijk te nemen. Er kan namelijk nauwelijks op kwaliteit worden geshopt. Heb je bij wijn tenminste nog de mogelijkheid om een slobberwijntje dan wel een edelman aan te schaffen (waarbij iedereen het normaal vindt dat de tweede een veelvoud kost van de eerste), bij aardbeien heb je het in 99% van de gevallen te doen met wat er in de winkel ligt. En dat zijn "Hollandse aardbeien, Klasse I". Dat er tussen de ene eersteklas Hollandse aardbei en de andere grote verschillen bestaan, wordt u niet verteld. Dat is namelijk niet in het belang van de tussenhandel. Klinkt bekend? Klopt. Ik heb dit verhaal al meermaals verteld.

Hoe dan ook: dáárom mogen "lekkere aardbeien" maximaal € 2,50 per pond kosten. Een prijs waarvoor kwekers redelijk tot goede, maar geen subliem lekkere aardbeien kunnen leveren. Echt waar. Voor 3 euro trouwens ook niet.

Eén van de kwekers die een lans breekt voor duidelijke kwaliteitslabels op de aardbeienmarkt, zodat de klant zelf kan kiezen tussen goed en voordelig dan wel subliem en wat prijziger, is Jan Robben in Oirschot. Hij is blij met het fruitoffensief waar ik vorig jaar voor gepleit heb, en dat dit jaar is opgepikt door Onno Kleyn en Karin Luiten. Om een lang verhaal kort te maken: morgen gaat een groot aantal culischrijvers bij Jan op bezoek. Ook uw Eetschrijver is daar uiteraard bij.

Kwaliteitslabels, keus, concurrentie op kwaliteit én prijs: het kan best. Andere fruitsoorten, zoals appels, bewijzen het. Met de aardbeien kan het ook. Kijk bijvoorbeeld maar bij AH, waar tot ver in het seizoen de Spaanse aardbeien naast de Hollanders zowel voordeliger als een stuk minder lekker liggen te zijn. En waar de consument aan de hand daarvan bewijst dat hij daar best mee om kan gaan.

Lekkere aardbeien voor € 2,50 of € 3,00? Als u éénmaal echt lekkere aardbeien geproefd hebt, piept u wel anders. Wedden?

6 Comments:

 • At 31 mei 2007 om 21:37, Anonymous Anoniem said…

  Hoi Gerrit Jan,

  BIj de groenteboer betaal ik 7 euro per pond Lambada's. Ik ben erg benieuwd of dat nou flink omlaag zou gaan als iedereen die soort zou telen/verkopen, of dat dat gewoon de prijs is. Met andere woorden, wordt de prijs van 7 euro bepaald door de schaarste of door de kwaliteit?

  Jetty.

   
 • At 1 juni 2007 om 00:34, Anonymous Anoniem said…

  Om maar de Lambada als voorbeeld te nemen: een Lambada plant produceert ongeveer de helft van een Elsanta plant. Grofweg zou je kunnen zeggen dat de kostprijs voor het telen van een Elsanta ongeveer 1,50 per pond is en die van Lambada zeker 2, 25 euro. De prijs die de teler uiteindelijk ervoor krijgt is echter een kwestie van vraag en aanbod. Soms veel minder dan de kostprijs, soms iets meer.

  Bij Lambada’s speelt nog iets anders t.o.v. de Elsanta: de logistiek. Met een goede verse Elsanta kun je als handelskanaal een week werken. Met een Lambada maximaal 3 dagen. Dat vraagt dus om een afwijkende logistiek, dus transport e.d. zijn duurder en er kan niet meegelift worden met de efficiënte handel in Elsanta.

  Alle extra kosten, voor de teelt, voor transport, voor de kleinere hoeveelheden die gevraagd worden dragen bij aan de uiteindelijke kostprijs, c.q. inkoopprijs voor de winkel. Als je er dan ook nog een simpele retailersformule op loslaat van pak en beet de inkoopprijs plus 100% dan tel je gauw een eind weg. Maar 7 euro rond deze tijd is pittig, hoewel je voor een paar uitstekende Zeeuwse platte oesters ook zo dit bedrag kwijt bent. Wij verkopen de Lambada’s en al onze andere smaken nu voor 2,50 euro per 450 gram. Als wij dit als teler de hele zomer vol kunnen houden zijn wij tevreden.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Robben

   
 • At 1 juni 2007 om 20:55, Anonymous Anoniem said…

  Hoi Jan,

  Dank voor je heldere uitleg. Ik ga morgen weer naar m'n groentemannetje (ben twee weken niet geweest) en hoop dat hij ook de prijs van de lambada's aangepast heeft.
  Maar kopen doe ik ze eigenlijk toch wel hoor, ze zijn het gewoon waard.
  Ik heb ook nog een leuk receptje met Lambada's...morgen meer!

  Jetty.

   
 • At 2 juni 2007 om 08:19, Anonymous Anoniem said…

  Waar kan ik deze lekkere aardbeien kopen in Amsterdam!

   
 • At 2 juni 2007 om 12:51, Anonymous Anoniem said…

  Hoi mevrouw Gerritsen,

  Ik haal ze altijd bij Lex Ebbe, ze zijn nu 6 euro de kilo :-))))

  Het groentewinkeltje zit in de Zeilstraat, vlakbij de brug naar het Hooffdorpplein.

  Eet smakellijk!

  Jetty.

   
 • At 5 juni 2007 om 15:05, Anonymous Anoniem said…

  Dat is toch het algemene probleem in Nederland? Veel voor weinig, kwaliteit is nog altijd ondergeschikt aan kwantiteit en het mag zeker niet veel kosten. Geen wonder dat de Van der Valken zijn overgenomen door Woktheaters en aanverwante zoveel-mogelijk-eten-voor-zo-weinig-mogelijk-geld. Het is en blijft helaas de Nederlandse mentaliteit; een enkele uitzondering daargelaten. Maar als we zelfs al over de prijs van aardbeien (en ik zet er geen goede bij, want ik eet alleen maar goede dingen, al die neptroep koop ik gewoon niet namelijk) gaan zeuren, moet ik toch maar weer even van me laten horen.
  Groet van Carla!

   

Een reactie posten

<< Home