Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 januari 2007

Helaas nieuws

Onderstaand bericht stond vandaag in de Volkskrant. Helaas, denk ik dan. Ja, natuurlijk vind ik het goed nieuws--hoe ik over roken in restaurants denk, is bekend. Maar dat een restaurant waar je je eten kunt ruiken en proeven zo bijzonder is dat het in de krant staat, dat vind ik jammer. Stel je voor dat er op een dag een kop in de krant zou staan: "Met het nieuwe model van automerk X kan de klant daadwerkelijk rijden". We zouden toch raar opkijken.

Maar een restaurant waar je reuk- en smaakzintuigen niet binnen de vijf minuten dichtschroeien door die penetrant stinkende dampen, dat is in Nederland anno 2007 nog steeds een krantenbericht waard. Sterker: 150 andere Amsterdamse restaurants blijken niet genegen het voorbeeld van Toscanini vrijwillig te volgen. Waar zijn ze bang voor? Omzetverlies! Nog meer surrealisme: alsof de exploitant van het Concertgebouw uit angst voor omzetverlies zou aarzelen het gebruik van mobiele telefoons tijdens concerten te verbieden. "Sorry, muziekliefhebbers: er zijn nu éénmaal mensen die bereikbaar willen zijn. We kunnen niet riskeren dat die wegblijven, dus creatieve ringtones en ellenlange gesprekken mogen terwijl Yo-Yo Ma zijn cellosolo speelt. Dat is namelijk gastvrij". Want die "gastvrijheid" is de gotspe waarmee restaurants op hun deurstickers melden dat er zowel wél als niet gerookt mag worden (bedoeld wordt dat er zowel vrijwillig als onvrijwillig gerookt wordt, om maar even de zaken in perspectief te plaatsen).

Wat mij betreft is het buitengewoon simpel: nu al geef ik de voorkeur aan restaurants met een rookverbod en zodra de rookvrije restaurants qua kwaliteit en bereikbaarheid een beetje een dwarsdoorsnede vormen van het totaalaanbod in plaats van het handjevol dat er nu is, zal niemand mij ooit nog zien binnenstappen in een restaurant waar mag worden opgestoken. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één niet-roker is die er anders over denkt. Vreemd eigenlijk dat de Nederlandse restaurateurs in overgrote meerderheid totaal blind lijken voor die evidente conclusie. Misschien te veel rook in hun ogen?

Ik ga denk ik eindelijk maar eens actief lobbyen voor rookvrije restaurants.


3 Comments:

 • At 1 februari 2007 om 12:15, Anonymous JVechter said…

  Toscanini had al een goed rookbeleid. Geen pijp/sigaar bijvoorbeeld. Al was het geloof ik wel vanaf een bepaalde tijd.

   
 • At 1 februari 2007 om 12:45, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Echt goed is het rookbeleid bij Toscanini wat mij betreft vanaf 18 februari, al is ies natuurlijk nog altijd beter dan niets. Mag ik trouwens eerlijk zeggen dat ik sigaretten zelfs nog ruimschoots hinderlijker vind dan pijpen of sigaren?

   
 • At 2 februari 2007 om 16:26, Anonymous edith said…

  rookwaar is altijd vervelend als het naast je wordt opgestoken terwijl jij nog zit te eten. na het eten heb ik er geen bezwaar tegen. hoewel het rookverbod er nog niet is, zijn wel al een aantal restaurants goed bezig door een deel van de zaak rookvrij te houden. de laatste paar keer dat ik in een restaurant terechtkwam werd mij de vraag gesteld of ik roken of niet-roken wilde zitten. da's alvast een stap in de goede richting, al baal ik soms wel van de plaats van de rookvrije ruimte vaak: vaak in de meest ongezellige hoek van het restaurant.

   

Een reactie posten

<< Home