Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 april 2006

Proeven voor Iens

Van alle in Nederland verschijnende restaurantgidsen werkt er nog altijd maar één met professionele proevers. Alle anderen moeten het hebben van vrijwillige bijdragen. Dat leidt wel eens tot gênante situaties: zo kun je uit een niet nader te noemen gids opmaken dat het op één na beste restaurant van Nederland een Indonesisch eethuis in Drachten zou zijn. Een geheim van kenners? Nou nee, voornamelijk een kwestie van veel ijverige vrienden. Het betreffende restaurant is trouwens inmiddels gesloten.

Iens werkt ook met vrijwilligers, maar daar zijn ze in twee groepen verdeeld: de occasionele recensent (negativisme niet toegestaan) en de proever, die zich daartoe speciaal bij Iens heeft laten registreren. Sinds kort verstuurt de gids e-mails waarin de ervaringen van individuele proevers worden uitgelicht. De eerste heb ik net ontvangen, waarin Jan B. een Utrechts eethuis bespreekt:

"Wat rommelig", "worden niet meteen welkom geheten", "wat teleurstellend", "gamba's bij het voorgerecht te lang gebakken", "gepofte aardappel vervangen door krieltjes", "lekkere wijn, maar niet wat we besteld hadden".

Me dunkt: een flaterfestival van enige allure. Dan volgt de samenvatting, met als laatste: "Terugkomer? Ja!".

Masochisme behoort kennelijk tot de functie-eisen bij Iens. Geen wonder dat men zich daar een hoedje schrikt wanneer eens iemand een restaurant als "slecht" bestempelt.

03 april 2006

Restaurantfavorieten: Lan Tin in Huizen

Chinees was in Nederland zo ongeveer het eerste buitenlandse voedsel dat op grote schaal ingang vond. Dat wil zeggen: het werd door Chinezen bereid. Nasi goreng, saté, babi pangang en consorten blijven de populairste gerechten. Weinig Chinees aan.

Zo heel af en toe kom je in een Chinees restaurant waar ze trots zijn op de culinaire rijkdom van hun land. Meestal serveren ze desgevraagd toch nog wel babi pangang ("Anders haken er mensen af"), maar de specialiteiten uit Canton, Szechuan en de vele andere regio's van China staan centraal.

Zo'n restaurant is Lan Tin aan de Zomerkade in Huizen. Ik kom er bijzonder graag. De gastvrije en sympathieke eigenaar Sai Ching laat graag zien wat zijn keukenbrigade kan, en dat is erg veel. Meestal laat ik me verrassen en dat is nog nooit tegengevallen.

Ook aan de enkeling voor wie een avondje "Chinees" niet compleet is zonder babi pangang is gedacht. Sai Ching verwijst je vrolijk lachend naar de laatste pagina van zijn menu, waar de "nostalgische gerechten" prijken. 'k Heb uit nieuwsgierigheid wel eens geproefd. Voortreffelijk.