Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 november 2006

Nóg meer suiker

Tja, het is natuurlijk de week van de diabetes. Je bent dan als vanzelf wat meer gespitst op overdaad, en met name de overdaad aan suiker.

Gisteren had ik het in dat kader over ontbijtgranen. Vandaag heb ik kunnen constateren dat je ook daarin erg en erger hebt. Ik heb het nu over het huismerk van Albert Heijn, dat zich naar goede traditie van de Zaanse grootgrutter graag mag laten inspireren door de producten van grote merken. Je stelt je voor dat dit gebeurt in de hoop dat de klant het één als een voordeliger alternatief voor het andere zal beschouwen.

Het ontbijtgranenproduct Fibre Flakes & Fruit is wat dat betreft overduidelijk schatplichtig aan het product Fruit 'n Fibre van Kellogg's. Wat inhoud betreft, zijn er echter duidelijke verschillen op te tekenen. Bevat het product van Kellog's al een overweldigende 23 gram suiker per 100 gram product, dan vond AH dat nog niet genoeg. Hier zit per 100 gram liefst 30 gram pure suiker in, nog eens 30% meer dus. Onverantwoord en onnodig, want ook hier geldt dat de enkeling voor wie het niet zoet genoeg kan, er altijd een schepje bij kan doen. Dan hoeven kinderen geen bespottelijke hoeveelheden ongewenste suiker mee naar binnen te krijgen.

Naast de productanalyse staat op de verpakking ook de volgende regelrechte gotspe te lezen:

"Vezels zijn belangrijk. Ze helpen bij de spijsvertering. Bovendien geven vezels snel een voldaan gevoel zonder onnodig veel energie in te nemen. Dat is weer prettig voor wie op de lijn let".

Negen klontjes suiker waren niet genoeg. We doen er twaalf in. Prettig voor wie geen onnodige energie wil innemen en op de lijn let.

2 Comments:

 • At 2 november 2006 om 18:17, Anonymous Carla said…

  Het is toch ronduit verschrikkelijk. Dick (Foodlog) maakt zich er ook regelmatig verschrikkelijk druk over - en terecht natuurlijk. Maar waarom pakt nou toch helemaal niemand dit op? Waarom blijft het maar doorgaan? Wij hebben twee kinderen, twee jongens van 14 en 12 en de jongste is een snoepdoos. Alles wat ongezond is, vind hij lekker. En hij is heus net zo opgevoed als zijn broer - die niet taalt naar zoetigheid - en het neemt af en toe dus absoluut verslaafde vormen aan. We zijn zelfs al in contact met Victory for Life. En als ik dan dus lees dat in zo'n beetje alle producten zo onwijs veel suiker zit word ik onbehoorlijk nijdig.
  Dank voor het plaatsen in ieder geval.

   
 • At 6 november 2006 om 21:33, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ha Carla, het is volslagen belachelijk. Suiker is natuurlijk een goedkope manier om die smaak te maken die bij het jonge volkje in de smaak valt--en daarna dus ook bij de volwassenen waar die kinderen toe uitgroeien. Er zouden onderhand eens Kamervragen over gesteld moeten worden. Wat mij betreft komt er wetgeving die een overdaad aan suiker gewoon verbiedt in producten die (mede) op kinderen mikken.

   

Een reactie posten

<< Home