Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 november 2006

Calvé legt uit:

Eén ding moet ik Calvé nageven: ze reageren, en snel ook. Daar kunnen ze bij Hellmann's nog een punt aan zuigen. Daar heb ik nog niets van gehoord. Je zou bij die Amerikanen het omgekeerde verwachten, maar nee dus.

Hoe dan ook, ik heb antwoord. Calvé heeft mij verteld waarom ze door elk potje mayonaise bijna drie klontjes suiker roeren:

Graag komen wij terug op uw vraag en wij kunnen u meedelen dat de suiker wordt toegevoegd voor de smaak.

Ik had het nooit kunnen raden: voor de smaak! Men leert toch voortdurend nieuwe dingen! Maar Calvé gaat verder:

Marktonderzoek heeft uitgewezen dat de meeste gebruikers deze smaak waarderen.

Tja, Calvé, dat is me wat. In voorkomend geval zou marktonderzoek ongetwijfeld ook uitwijzen dat de meeste gebruikers koffie met suiker waarderen. Toch zijn er veel mensen erg blij dat ze koffie zonder suiker kunnen kopen.

Zonder gekheid: ik vind dit het zoveelste voorbeeld van een zorgelijke trend. Wat bitter smaakt, wordt op grote schaal van zijn bitterheid ontdaan. Witlof, spruiten en nog tal van andere groenten hebben in de afgelopen decennia smaak ingeleverd. Aan de andere kant worden allerlei kant-en-klare producten van fabriekswege volgeplempt met gigantische hoeveelheden suiker--kijk naar de samenstelling van vrijwel alle ontbijtgranen en huiver. Dat gebeurt allemaal hoofdzakelijk omdat kinderen dat lekker vinden. Ouders hebben graag dat hun kinderen hun eten opeten zonder lastig te doen. Maar die kinderen groeien vervolgens op tot gebruikers die alleen maar deze smaken waarderen en dat desgevraagd ook aan de marketeers van Calvé vertellen. We hebben nu al een wereld vol jonge volwassenen die in grote meerderheid alleen nog maar genieten van de basissmaken zout en zoet. Wat problematisch is, want veel voedingsmiddelen met die basissmaken zijn in het convenience-tijdperk ongezond en leiden tot overgewicht en andere welvaartskwalen.

Calvé bestaat om mayonaise te verkopen en niet om ons volk op te voeden, dat begrijp ik ook wel. Maar wie kinderen alleen maar geeft wat ze zelf het liefst eten, is onverantwoordelijk. En dat geldt niet alleen voor ouders. Enige maatschappelijke verantwoordelijkheid zou de nationale mayonaisemaker sieren. Voor mij hoeft het niet. Ik maak gewoon lekker mijn eigen mayo.

1 Comments:

  • At 4 november 2006 om 20:56, Anonymous dirk-jan said…

    Evenzo suiker in Calvé pindakaas. Lekker, dat wel, maar ik eet meer pindakazen, gekocht bij de Gimsel en de Natuurwinkel - zónder suiker.Even lekker (maar ja eenmaal gewend aan suiker en/of aan zout is al het andere smerig).
    d-j

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home