Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

30 oktober 2006

Ongesuikerde mayo (zelfmaak)

Jetty heeft gelijk. Als ik klaag over gesuikerde mayo, moet ik natuurlijk ook even vermelden hoe je een goede ongesuikerde mayo maakt. Dat is namelijk verbijsterend makkelijk.

Nodig voor het basisrecept:
- 1 eierdooier op kamertemperatuur
- ca. 1 dl plantaardige olie (liefst arachide-olie en géén olijfolie)
- koffielepel eetlepel citroensap of azijn
- theelepeltje mosterd
- snufje zout

De mayo maken kan met de keukenmachine of in een kom met mixer, garde of houten lepel (er zijn Belgen en Fransen die vinden dat alleen dat laatste toegelaten is, maar daarvoor heb ik nooit een goede reden kunnen bedenken).

Doe de eierdooier in de kom en voeg citroensap of azijn, mosterd en zout toe. Laat de keukenmachine draaien of klop met mixer, garde of lepel terwijl u in een dun, ononderbroken straaltje de olie erbij laat lopen. Ga daarmee door tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Hoe meer olie u toevoegt, hoe dikker de mayonaise wordt. Op zeker moment is het verzadigingspunt bereikt en neemt de mayo geen olie meer op. Tegen die tijd is ze al zo dik als boter. Laat het daar maar niet op aan komen.

De mayonaise kan schiften. Dat komt dan meestal doordat de eierdooier te koud is: de ingrediënten binden het best als ze allemaal op dezelfde temperatuur zijn (vandaar de eierdooier op kamertemperatuur). Is de mayonaise geschift, dan heeft het geen zin om door te gaan. Gooi weg en begin opnieuw: c'est la vie.

Het leuke van zelfgemaakte mayonaise is natuurlijk dat u eraan kunt toevoegen wat u lekker vindt. Dille, dragon, knoflook, piment of pepertjes: het kan allemaal. Zelfgemaakte mayonaise kan makkelijk enkele dagen tot rond een week bewaard worden; hoe verser de eierdooier hoe langer. Een paar voorzorgen kunnen de bewaringstijd aanzienlijk verlengen.

3 Comments:

 • At 30 oktober 2006 om 22:42, Anonymous Jetty said…

  Dank je wel, ik ga het van de week eens uitproberen.

  Groetjes,

  Jetty.

   
 • At 21 maart 2007 om 09:17, Anonymous Chris said…

  "Is de mayonaise geschift, dan heeft het geen zin om door te gaan. Gooi weg en begin opnieuw: c'est la vie."

  Da's niet helemaal waar; het wil nog wel helpen om er een lepel heet water door te roeren...

   
 • At 18 januari 2013 om 13:59, Blogger nazia shah said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   

Een reactie posten

<< Home